școala de scris

cu Daniel Zărnescu

Cum să scrii o carte ficțională, cap coadă, care să se citească pagină după pagină

cu Daniel Zărnescu

 • Durează 4 luni, cu module lunare a câte 3 zile fiecare
 • Ai, în plus, gratuit - 30 de zile de supervizare pentru perioada în care îți vei scrie cartea
 • Locația: RIN Central Hotel 4* str Traian nr 55, sector 3, București
 • La final te vei alege cu un prim draft de carte finalizat

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

 • Durează 4 luni, cu module lunare a câte 3 zile fiecare
 • Ai, în plus, gratuit - 30 de zile de supervizare pentru perioada în care îți vei scrie cartea
 • Locația: ActivOne, str Dr Iacob Felix nr 55 (zona Piata Victoriei)
 • La final te vei alege cu un prim draft de carte finalizat

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

Scrisul a fost parte din viata mea, încă de când eram mic copil și citeam cărti de aventură, de la autori precum Karl May, Jules Verne, Jack London sau James Clavell. Încă de la vârste mici mi-am dorit să scriu romane și să le public, dar spiritul meu perfecționist mă împiedica să îmi duc planurile până la capăt.

Scriam poezii, povești scurte, am avut începuturi de romane - dar la fiecare 2-3 pagini, dacă le citeam a doua zi, mi se păreau RAHAT. Le rupeam în bucățele mici, cât buricele degetelor, frustrat de cât de pueril scriu. Le aruncam prin casă, în coșul de gunoi, de pe balcon sau în vasul de la WC. Oriunde numai să îmi alung acea trăire negativă, acel sentiment că nu sunt bun de nimic.

Din când în când mă enervam atât de tare încât făceam o grămăjoară mică cu tot ce scrisesem în trecut și aprindeam un băț de chibrit. În interiorul meu se dădea o luptă de proporții epice între creator și critic, lupta care m-a caracterizat toată viata.

Am avut norocul ca după ani buni, când deja eram adult, să găsesc rămășite a ce am scris când eram copil și am fost mai mult decât surprins - copilul ala chiar știa să scrie. Era un artist desăvârșit, chiar dacă el avea o părere proastă despre abilitățile lui.

Așa că am început „să vorbesc” cu mine, să reconstruiesc copilul, să redesenez visurile pe care le avusese. Acum, la 36 de ani, am nu mai puțin de 9 cărți publicate, sute de articole de specialitate publicate, cu mii de comentarii sub ele. Și sunt cunoscut în mediul online drept un nebun al „storytelling-ului”.

Să scrii este și ușor și complicat, în același timp. Este ușor, dacă îți dai voie să te educi și, pur și simplu, să te dezbraci în fața cititorilor tăi, prin rândurile tale. Este greu, în același timp, pentru că este o formă de artă care necesită o continuă relaționare cu ego-ul tău.

Scrisul, pe lângă faptul că este o formă de creație, în care ajungi la trăiri dumnezeiești, este și o formă de terapie extraordinară. Explorezi în interiorul tău trăiri, întâmplări, semnificații - mai adânc decât o poate face orice terapeut din lumea asta.

„Este ușor să scrii. Ai nevoie de o foaie
și tot ce trebuie să faci este să sângerezi pe ea.”

spunea Ernest Hemmingway.

Pentru că mi-am înțeles copilul interior, artist și piroman, în același timp, cu creațiile lui, am început să înțeleg copilul interior al fiecăruia într-un mod extrem de profund. Abilitatea de a scrie este strâns legată de capacitatea de a îți recunoaște propriile trăiri și de a negocia cu ele.

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună

Se poate educa talentul?

Legat de arta de a scrie, un studiu interesant a fost făcut în SUA în 2011 de scriitorul Joseph Epstein. Nu mai puțin de 81% din populația adultă a SUA, adică aproximativ 200 milioane de americani, simt că ar trebui să scrie o carte (își doresc asta). Cu toate astea, universitățile de profil din SUA cu greu își ocupă locurile.

Asta cumva arată o ignoranță crasă cu privire la procesul de scriere a unei cărți și la educația de care ai nevoie ca să poți crea o poveste puternică.

În România lucrurile stau și mai prost de atât, pentru ca nu exista un loc unde să fii învățat știința din spatele scrisului creativ (da, exista educație, moduri în care îți poți creste abilitățile de storyteller, formule prin care poți crea personaje, intrigi, povești și romane magnetice).

Gândește-te însă la ce spune studiul, de fapt. Dorința de a scrie o carte, cumva, este intrinsecă. Universală. Este dorința de a spune o poveste, personală sau nu, care să schimbe lumea măcar într-o mică măsură. De a lăsa ceva în urma noastră. Dorința de a ne spune poveștile există în fiecare dintre noi.

Dar lipsa dorinței de educație în această direcție denotă faptul că există destule mituri despre procesul de scriere a unei cărți de succes.

 • inspirația nu poate fi educată
 • autorii sunt oameni talentați
 • talentul nu se poate educa nici el
 • când scrii o carte, o scrii cap coadă, fără să te oprești, cât ai inspirație

Ori asta ne creează cele mai multe probleme. Lipsa atât a cererii de educație (pentru că lumea nu crede că e nevoie), cât și a ofertei - duce la scriitori prost pregătiți, cu cărți proaste, care nu se vând și care nici nu susțin pe autorii din spatele lor.

Este un cerc vicios.

În realitate scriitorii profesioniști sunt maniaci în propria educație:

 • sunt foarte buni psihologi (înțeleg natura umana și reușesc să creeze personaje atât de reale, încât ne regăsim în ele, ajungem să le iubim sau să le urâm)
 • sunt productivi (au metode prin care scriu ZILNIC un număr de cuvinte)
 • sunt strategi (ce putini realizează este ca un scriitor știe povestea pe care urmează să o scrie, cap coadă, înainte de a începe să scrie - și știe să își planifice povestea după elemente specifice, astfel încât să fie de succes)
 • au unelte creative prin care pot îmbogăți universul unei cărți (precum sunt ședințele de brainstorming într-o multinațională, așa există procese și exerciții creative prin care poți construi lumi întregi, personaje și relații între ele doar din mintea ta)

Talentul pe care noi îl vedem la un scriitor este o însumare a tot ce am spus mai sus.

Rareori un scriitor se pune în fața unei foi de hârtii și se apucă pur și simplu să își scrie cartea. Asta este probabil cel mai toxic mit care există în industrie.

În realitate el face o planificare atentă a acțiunii din interiorul romanului, înainte de a scrie prima propoziție. Se spune că nu este coșmar mai negru pentru un scriitor decât să descopere ce se întâmplă în carte pe măsură ce o scrie.

Așa iau naștere faimoasele “blocaje ale scriitorilor”. Ele în realitate nu există decât în cazul amatorilor. Pentru că profesioniștii nu cad în această capcană.

“Nu poți aștepta inspirația să vină.
Trebuie să te duci după ea cu o bâtă.”

JACK LONDON

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună

Ce este Școala de Scris, cu Daniel Zărnescu?

"Școala de scris" este un proiect personal la care lucrez de mai bine de doi ani. Există patru mari categorii de educație (și practică) de care ai nevoie ca să scrii “bine”:

1 Procesul de planificare a scrisului (Plotting)

Unde trebuie să aduni informațiile inițiale despre viitoarea ta carte. Aici intră:

 • alegerea genului literar în care vrei să te desfășori; fiecare gen literar are propriile “reguli” de desfășurare (lovestory, thrillere, mistery, polițiste, istorice, SF, fantasy etc.)
 • alegerea temei & definirea conceptului (ce vrea să transmită cartea ta, din punct de vedere metaforic; care este lecția pe care o să și-o ia cititorul, la final)
 • creionarea personajelor (chit ca vorbim de protagonist, antagonist sau personaje secundare, suportive)
 • elementele structurale ale poveștii (în ce ordine se va întâmpla acțiunea din interiorul cărții - ce va face protagonistul, ce i se va întâmpla și în ce ordine)

"Toate poveștile au fost spuse, dar nu în toate modurile posibile." Flannery O’Connor

2 Procesul de scriere
(Writing)

 • execuția unei scene (cărțile de astăzi sunt scrise mai puțin narativ și mai mult cinematic, ca o înșiruire de scene - care să exprime călătoria protagonistului)
 • dialogurile (cum să le creezi astfel încât să nu fie “bla bla”, ci impactante, care să rămână în memoria cititorului)
 • stilul (modul de scriere descriptiv, emoțional, impactant, magnetic- care să absoarbă cititorul de la prima pagina, și să nu mai lase cartea din mână)

“Nu-mi spune că luna strălucește, arată-mi lumina lunii pe cioburile sparte de pe jos.” A. Cehov.

3 Procesul de revizuire
(Editing)

 • cum să “repari” găurile din primul draft (întotdeauna există), astfel încât să lași la publicat doar părțile cele mai bune, care să împingă povestea ta înainte
 • cum să primești feedback în perioada de revizuire (de la cine, cum să îți construiești un cititor ideal, care să îți dea feedback în timp real, ce să urmărești efectiv, cum să te protejezi emoțional)

“Scrisul are propriile lui legi legate de perspectivă, de lumini și umbre, exact așa cum au și picturile sau muzica. Dacă te-ai născut cu ele, foarte bine. Dacă nu, învață-le. Apoi rearanjează regulile după cum ți se potrivește mai bine ție.” Truman Capote

4 Stil de viață
(Lifestyle)

 • cum să fii productiv ca scriitor, mereu inspirat - și în același timp cu un număr mic de ore lucrate (pentru că scrisul poate fi lejer o activitate secundară, pe lângă ce faci în mod normal)
 • cum să îți monitorizezi activitatea, ca să știi ce funcționează pentru tine - și cum dai randament superior

“Scriu când sunt inspirat și din motivul ăsta am grijă să fiu inspirat la exact ora 9:00 AM, în fiecare dimineață” Peter De Vries

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună

Despre mine

daniel

Toată educația de mai sus, pe care vreau să ți-o dăruiesc și ție, eu i-am oferit-o copilului piroman de care îți vorbeam anterior. În felul asta i-am dat libertate de exprimare.

Însă în viata adulta am jucat multe roluri, mai ales în zona profesională. Sunt antreprenor, printre afacerile pe care le dezvolt fiind inclusiv o editură. Sunt coach, lucrez în special cu oameni care vor să performeze. Sunt marketer, am fost implicat în lansarea mai multor branduri în online-ul romanesc.

Dar, mai presus de toate, sunt scriitor. Mă găsești pe www.danielzarnescu.ro, unde îmi citesc săptămânal articolele și newsletterele mai bine de 50.000 de abonați fideli (cam câți suporteri ar intra pe Stadionul Național, la un meci bun).

Am scris și publicat un număr de 11 cărți până acum:

 • Bastardul (2019)
 • Antreprenoriat (2019)
 • Revolta Akienilor (2018)
 • Mentalitate (2017)
 • Performanță (2017)
 • O luptă de dinainte pierdută (2015)
 • Esența Eficienței (2014)
 • Despre Aerieni și Pământeni (2014)
 • Treptele Schimbării (2013)
 • Pe mine mă cheamă George (2012)
 • Jurnalul lui Abel (2009)

Din când în când susțin seminarii și workshop-uri strâns legate de prima mea dragoste, scrisul, indiferent de forma în care se manifesta (blogging, content marketing, email marketing, copywriting sau book writing).

Testimoniale

img

„Daniel are stilul său inconfundabil, stilul citibil, în care ideile curg ușor făcându-te mereu curios, motivându-te prin identificare cu subiectul. Îi reușește lui șmecheria asta de a te face să crezi ca în fața ta se derulează un film, dar nu unul oarecare, unul în care lucrurile complicate capătă înțeles și ideile se descătușează de ceață.”

Carmen Sorici, psihoterapeut, autor al cărții "Limbajul secret al hainelor"

img

„Când m-am întâlnit prima data cu Daniel am fost un pic arogant. îl tot citisem de 4 ani și și dibuisem deja modul în care concepea articolele și cărțile. Credeam ca nu mai are ce să mă învețe despre scris. Dar abia când am ajuns să stau de vorba cu el fata în fata, am simțit ca dincolo de a ști cum să scrii, e mai important să te aliniezi la mentalitatea și trăirile autentice și profunde ale unui scriitor. Și asta am înțeles în momentul în care am respirat același aer cu el în sala de curs”.

Ciprian Scutariu, trainer și coach NLP, autor, marketer

img

„Deși nu știam la ce să mă aștept când am ajuns la curs, încă din prima seară mi-a părut promițător când te-am auzit zicând «Structura vă oferă libertate!». Corporatista din mine a rezonat perfect cu ideea asta. Mi-a fost foarte greu să extrag doar câteva idei pe care să mi le notez în cele 4 zile de curs. Am pagini pline cu citate, scheme logice, povești, titluri și subtitluri. Un trainer care reușește să te facă să vrei să știi și să faci mai mult chiar și după finalul cursului e cu siguranță un om cu talent, cunoștințe și drag de ceea ce face și te felicit pentru asta! Am luat cu mine multe idei, răspunsuri, tehnici de scris dar și de predare și aștept din suflet să am ocazia de a le aplica pe cele cu care rezonez. Recunosc și faptul că acum îți citesc și mailurile și articolele cu maxim interes și încerc să recuperez timpul pierdut :)”

Alexandra Ciucanu, Business Analyst

img

„Te-am urmărit un an de zile apoi am început să te urmez. Te-am văzut, mi-a plăcut ceea ce făceai și am decis „să-ți dau o șansă”, să-mi arăți ce poți, așa ca m-am abonat la newsletter în prima fază. Pot spune cu mâna pe inimă ca ȘANSA mi-am dat-o de fapt mie, nu ție. Te-am cunoscut la cursul de COACHING. Un trainer de o naturalețe pe care nu o pot descrie în cuvinte, dar sper să o fac mai bine în scris după cursul de scris. :) Ai structură, ai coloană vertebrală și se vede în tot ceea ce faci.”

Aura Constantinescu, Life Coach

img

„Daniel - unul din cele mai structurate persoane pe care le-am întâlnit. Dacă aș spune doar atât, însă, aș fi foarte departe de adevăr, incomplet! Când îl citești, te fascinează povestea, te prinde, te ține prizonierul ei, iar la final, la finalul poveștii (indiferent că este un articol scris de Daniel, o carte, sau un curs la care ai participat ținut de el), tu ești cu siguranță un alt om, cu siguranță ai devenit o versiune mult mai bună a ta!”

Cristian Budau Boloban, Antreprenor - Davilas Construct

img

„Sunt zile când te îndoiești ca știi să scrii măcar atât cat să îți placa ție. Și vine un Bravo de la Daniel pe mess aproape de nicăieri ca te și întrebi de unde știa el de fricile tale. Dar el știe ca e prieten cu mai toate fricile care seamănă cu ale tale, le-a dat nume și le folosește ca să meargă mai departe. Cel mai tare a fost când vorbind cu mine despre o astfel de frică când ești antreprenor, scriitor sau freelancer, a numit-o adrenalină și a mărturisit că nu poate trăi fără ea. Eu încă nu îi spun adrenalină dar de la Daniel am învățat cel mai mult cum și ce să fac cu frica.”

Daniela Dumitru, blogger la Jurnaldegrasuta.ro

img

„Ești un om cu o minte strălucită, cu o voință de otel și o viziune de neclintit. Ești prezent în ceea ce faci și, în același timp în viitor. Practic, atunci când lucrezi la obiective, ești în doua dimensiuni: acum și viitor. Ce apreciez eu la tine este integritatea și modestia de care dai dovadă față de oamenii care te citesc sau investesc în ei produsele pe care le lansezi. Ești tu... nu ești mafiot :)”

George Balaniuc, Jedi Digital Master

img

„Daniel este clar un om al rezultatelor, însă nu ar fi Daniel complet dacă nu ar servi informația transmisă la pachet cu o poveste personală sau din istorie :) Felul în care folosește structura în modelul lui de scris face ca orice poveste spusă de el să o trăiești la maxim.”

Ilau Ana-Maria

img

„Te-am descoperit recent, auzisem multe lucruri despre tine și toate la superlativ. Bineînțeles ca nu credeam chiar tot și am zis să te cunosc, să vin la un curs de al tău și uite așa s-a produs schimbarea în mine. Am plecat de la acel curs plina de informații utile, mi-a schimbat modul în scris, ofer mai multa emoție + ca am prins curaj să le și arat. Iar despre tine am doar cuvinte de laudă, dau dreptate zvonurilor pe care le auzisem. De când te-am cunoscut pot spune că am descoperit o nouă dimensiune :)) asta pentru că îți citesc cu entuziasm cărțile și articolele pe care le postezi pe blog. Mulțumesc Daniel pentru tot!”

Langellotti Barbara, Antreprenor

img

„Am mai vrut să-ți scriu un lucru. Acum un an, prima zi a cursului de copywriting era chiar de ziua mea. N-am avut nici cea mai mica idee ce cadou fain mi-am făcut. :) Acum după un an, sunt încântată de micile articole pe care le scriu ... și tare fain este să scrii. Îți mulțumesc că ai făcut să pară atât de simplu, fain și distractiv”

Laura Jimbu, fotograf de boudoir & coach de feminitate

img

„Daniel este o persoană extraordinară: meticulos, atent la detalii, perseverent în tot ceea ce face. Îți spune lucruri aplicate de el, nu numai teorie găsită în cărți. Am făcut cursuri cu el și de fiecare dată a fost la cote maxime!”

Madalina Branga, Identity & Evolution Coach

img

„Când l-am cunoscut pe Daniel, primul verdict al unui text scris de mine a fost «jur ca scrii ca Hitler». Eram convinsă ca nu pot scrie. Am continuat să merg la cursuri și am învățat să adaug storytelling, să scriu astfel încât să ating inimi în timp ce ofer informații valoroase. De fiecare dată când am sute de like-uri la o postare, când scriu un email care vinde și prin care obțin ce îmi doresc, îi sunt recunoscătoare lui Daniel pentru tot ce am învățat de la el.”

Simona Ciff, dr. în Științele Educației, Psiholog

img

„Daniel este «the go to person» pentru copywriting în România. Modul lui de a scrie e departe de a fi comercial și reușește să creeze o relație cu cititorul pe care nu am mai văzut-o la alți marketeri în România. Mai ciudat este că știe și să explice cum face și de aceea recomand trainingurile lui cu încredere.”

Ștefan Irimia, Context Creator, Bloomanity

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună

CUM SE DESFĂȘOARĂ
ȘCOALA DE SCRIS?

Școala de Scris durează 4 luni, cu module lunare de trei zile (de vineri până duminică). Vezi calendarul școlii mai jos. Apasă aici pentru calendar

Când începe o nouă grupă?

O nouă grupă începe pe data de 11-13 Martie.

Unde au loc modulele?

RIN Central Hotel 4* str Traian nr 55, sector 3, București

cât costă?

169 Euro / lună (plata lunară, timp de patru luni) dacă plătești integral ai o reducere de 15% din prețul total.

Promisiunea mea este că voi fi alături de tine de la început la final și că, la terminarea școlii, vei avea un prim draft de roman finalizat.

Cu condiția să fii și tu alături de mine, bineînțeles. :)

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună

Calendar - Când se desfășoară modulele?

MODUL 1

11-13 MAR
2022

MODUL 2

8-10 APR
2022

MODUL 3

6-8 MAI
2022

MODUL 4

10-12 IUN
2022

PRO 30
aici o să scrii cartea

30 zile

Ce primești de banii ăștia?

img
Training
 • Patru module lunare a trei zile fiecare modul
 • 12 zile de training în total
 • 96 de ore de training
img
Materiale Suport
 • fișe în detaliu pe procesul creativ, care să te ajute să scrii o carte, pornind de la idee până la structurarea ei și scrierea poveștii în sine
img
Seri de antrenament lunare
 • acces gratuit pe viață la “Serile de antrenament”, care se întâmplă, momentan, cu frecvență lunară.
 • serile de antrenament durează 3 ore, timp în care exersăm, scriem, ne dăm feedback, creștem ca storyteller-i.
 • plus acces la grupul de Facebook al comunității.
img
Pro30
 • ai acces gratuit la “Provocarea de 30 de zile”, care se întâmplă o dată la fiecare 6 luni.
 • Pro30 este o provocare “asistată” care durează timp de 30 de zile.
 • scopul este ca la finalul acestei provocări să termini de scris o carte de dimensiuni mici/medii (între 30 000 și 50 000 de cuvinte).
img
Sistem de acreditare
 • la final primești o diplomă de participare la cursul “Școala de Scris”, cu Daniel Zărnescu
 • pe bază de examen poți primi o a doua diplomă acreditată ICDE în care sunt exprimate abilitățile pe care ți le-ai însușit în urma celor 96 de ore de training.
 • a doua diplomă, cea venită în urma examenului, garantează faptul că ți-ai însușit cunoștințele și că poți oricând scrie o carte, cap-coadă, pornind de la o idee până la publicare.
img
Asistență la publicare
 • în cazul în care termini de scris cartea, primești din partea noastră asistență cu privire la publicarea ei în regie proprie.
 • vei învăța care sunt pașii până la publicare, cum primești ISBN, cum alegi titlul, cum creezi o copertă atractivă și care sunt opțiunile de tipărire.
 • dar vei primi și sfaturi despre cum să o vinzi pe piața din România (ce presupune activitatea de marketing de carte).

Ce vei învăța în interiorul școlii:

Este o experiență care ți se întâmplă o dată în viață!

Școala are aplicabilitate nu doar pentru cei care vor să publice o carte, dar și pentru marketeri și influenceri, punându-se accentul pe storytelling într-un mod în care în România nu se întâmplă.

MAI SUNT

14 25

LOCURI DISPONIBILE

169 Euro / lună